CCST/Blogbejegyzés

A születési traumák oldása kranioszakrális terápiával

A születési traumák okozta problémákat két nagy csoportba oszthatjuk:

  1. A fizikai erőhatások, amik a babát a születés közben érhetik: intenzív nyomások, csavarodások, torziók és ezek következtében a szervekre, erekre, idegekre és magára az agyra kifejtett nyomások, ütések.
  2.  A sokk hatás, ami valószínűleg kevésbé észrevehető, látható, kézzelfogható, viszont az esetek többségében ugyan úgy jelen van és nagyon fontos kezelni!

A fizikai erőhatások

Gondoljuk végig a születés folyamatát: a baba normál esetben tulajdonképpen átpréselődik fejjel lefelé egy számára túl szűk csatornán. Ez a folyamat általánosságban hosszú órákon át zajlik, akár 24 órán át.

Az újszülött koponyája nem szilárd felépítésű, különben nem lenne képes erre a folyamatra. Úgy kell elképzelni a fejét, mint egy vékony hártyával borított lufit. Tulajdonképpen a koponyacsontjaik még kifejletlen kis csontos szigetecskék, vékony hártyarendszerrel összekötve, a koponyalap is formálható csontos, porcos összetételű.

Az intenzív nyomás, ami ezt a finom összetételű koponyát érheti, órákon át összenyomja a csontjait és torzult formában tartja azt. Ez normális és elkerülhetetlen, viszont ha a koponyacsontok ebben a helyzetben maradnak, vagy nem képesek teljesen visszaállni az eredeti helyzetükbe, akkor ez megakadályozhatja a koponya normál formálódását, és ezáltal az agy normál fejlődését is.

Szerencsére a testünk rendelkezik a belső öngyógyító és önkorrigáló folyamatokkal, amik segítik a születés után helyreállítani az összenyomott csontokat. Természetesen ez a folyamat nagy mertekben eltérő egyénenként, és attól függ, hogy milyen természetű volt a szülés.

A sokk hatás

Gondoljuk, csak végig mi felnőttek hogyan reagálunk sokk esetén:

  • a szívünk el kezd gyorsabban verni
  • a szív központ aktiválódik
  • a légzésünk felületesebbé, gyorsabbá válik
  • a rekeszizom összehúzódik, feszes állapotba kerül
  • az összes izmunk összerándul, megfeszül
  • az egész testünk összerándul, megfeszül
  • a gondolataink sem tiszták
  • a szimpatikus idegrendszerünk aktivizálódik és így tovább…

A babák ugyan így reagálnak egy traumatikus születési élmény következtében, a pociban eltöltött csodálatos hónapok után hirtelen akkora sokk éri őket, hogy nyugtalanok, feszültek lesznek, a szimpatikus idegrendszerük túlfeszített, a szív felpörög, bonyolult a légzés, feszes a rekeszizom, izom összehúzódások, emésztési blokk jellemzi őket. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy mit élhet át egy újszülött, ha esetleg vákuummal, fogóval segítik a világra, vagy nem fordult be és popsival lefelé van, császárral születik, vagy túl korán vágják el a köldökzsinórt és így tovább.

A sokk következtében az újszülött kólikás, refluxos lesz, rengeteget sír, kimerült és nyugtalan, nem tud nyugodtan aludni. Nem csoda, hogy ezekből az újszülöttekből – ha nincsenek időben megfelelően kezelve- kimerült, hiperaktív gyermekek lesznek, akik nem tudnak koncentrálni és nyugton maradni.

Ha a baba rendszere sokkba kerül nehezebb lesz számára az élet mindennapi dolgaival megbírózni és ez egy egész életen át végig kísérheti.

A korai kezelés jelentősége:

A fent leírtak alapján tehát létfontosságú, hogy az újszülötteket minél hamarabb, vizsgáljuk és kezeljük a születést követően, hogy biztosak lehessünk minden csont visszakerült a helyére és a sokk állapotából is kikerült a baba. Így tud majd teljesen regenerálódni és teljes életet élni. Mindez hozzájárulhat egy kiegyensúlyozott egészséges fejlődéshez. Természetesen minden eltérés és sokk kezelhető a későbbiek során akár felnőtt korban is, de minél tovább van a szervezetünkben egy sokk, trauma annál mélyebbre ivódik, és annál nehezebb kioldani.

Az, hogy mennyi kezelésre van szükség egy-egy probléma megoldásához az egyénenként eltérő. Egyszerű esetekben akár egy kezelés is megoldhatja a problémát, bonyolultabb esetekben viszont rendszeres kezelésre lehet szükség. Az estek többségében a babák azonnal reagálnak az első kezelésre, de előfordulhat, hogy csak egy pár kezelés után észlelhető a változás.

Ideális esetben ajánlott lenne minden babát megvizsgálni kranioszakrálisan a születés után. A cél az lenne, hogy kisimítsuk a kialakult eltéréseket, aszimmetriákat, feszültségeket, hogy el tudjuk kerülni a komolyabb problémák kialakulását, mint például: kólika, reflux, etetési problémák, alvási problémák, kimerültség, hiperaktivitás, fül fertőzések, egyéb fül problémák, asztma, ekcéma, szorulás, hasmenés, kancsalság, látási problémák, fogászati állkapocs-ízületi problémák, fejfájás, tanulási problémák, diszlexia, diszgráfia, viselkedési problémák stb.

Megosztás:

Keresés a webhelyen