CCST/Blogbejegyzés

Csodálatos nyakszirtcsont

Legutóbb, amikor fodrásznál jártam, érdekes felfedezésben volt részem. Még sose vágattam itt a hajamat, ismeretlen volt a terep. Beültettek a mosóba, elhelyezkedtem, és az első pár pillanatban éreztem, hogy egész testemben ellazulok, könnyedebbé válok, az előzetes egzaltátságom a parkolóhely keresése és egyebek miatt elmúlik, és nyugalomra vált át. És ekkor még hozzá sem értek a hajamhoz, csak szimplán behelyezkedtem a mosószékbe. Mi történt? A hajmosás személy szerint nem a kedvenc részem, amikor fodrásznál járok, mivel legtöbbször írtóra kényelmetlen a szék, ahogy hátrafeszül a nyakam a mosó kemény műanyag szélén, és pár perc után már nem csak a nyakam, de a fejem, a vállam, a hátam is feszül vagy fáj. Itt viszont úgy volt kialakítva a terep, hogy a fejemet minimálisan kellett hátrabiccentenem, elég egyenesen tudtam ülni, a mosó széle pedig gyakorlatilag a tarkóm alá nyúlva az egész gerincemet finomat megnyújtotta. Teljesen relaxált állapotba kerültem, és csöndes mosolygással élveztem a továbbiakat.

A kranioszakrális terápia nagy hangsúlyt fektet a nyakszirtcsonti terület állapotára, az egyik legfontosabb fogás a nyakszirtcsonti oldás. Amikor ez a terület szabadabbá válik, az a kezelt személynek is általában fantasztikus érzés, ellazul a fej, a nyak, a vállak, de akár a teljes test a lábujjakig. Mintha megnyúlna a tér a fej és a test között, de mégis egyben maradsz, és valahogy kézzel foghatóbbá válnak Weöres Sándor szavai: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra. 

Miért olyan jelentős a nyakszirt területe?

Számos olyan anatómiai elem található vagy halad át itt, amik életbevágóan fontosak. A nyakszirti terület kapcsolja össze az agyat a testtel, illetve a testet az aggyal. Az itt található fontos artériák, vénák felelnek az agy vérellátásáért, hogy az agy átmosása megfelelő legyen. Itt haladnak át olyan idegek, amik nélkülözhetetlenek a légzésünk, emésztésünk, keringésünk szempontjából. Információk szállítódnak a szervek és az agy között oda-vissza.  A nyak, a torok szervei, a vállak mind szoros kapcsolatban állnak ezzel a területtel ideg és izom szintjén is.

A nyakszirt területe különösen érzékeny a különböző fizikai és érzelmi behatásokra – legyen az sérülés, feszültség, trauma. Az itt létrejövő korlátozottság nem csak fej vagy nyakfájdalomban nyilvánulhat meg,  de szegényebb agyműködésben, ingerlékenységben, akár agresszióban vagy depresszióban, de asztmában, szív vagy emésztési problémákban is. A teljes rendszerre negatív hatással lehet. 

Miből származhat a nyakszirti terület feszültsége?

Fej és nyaksérülések, bármikor is szenvedtük el – akár a gyermekkorban ért minket egy baleset, ami akkor teljesen begyógyult, és nem okozott problémát, elképzelhető, hogy évtizedek múlva okoz zavart a rendszerben, ami a kranioszakrális kezelés során kinyomozható és feloldható.

Strukturális egyensúlytalanság bárhol a testben – tehát ha pl. a medencében vagy egy csigolyánál elmozdulás van, az kihathat a nyakszirtcsont pozíciójára is. A kranioszakrális terápia ezért is tartja fontosnak, hogy mindig az egész személyt kezeljük, az egész képet szem előtt tartva.

Tartásbeli egyensúlytalanság – a modern társadalmak sokat tárgyalt problémája az ülő életmódból adódóan. Ha rosszul tartjuk magunkat a munkahelyünkön, egész nap a gép előtt ülünk, különösen, ha ezt teljesen életuntan görnyedve tesszük, feszültséget okozhat a nyakszirtcsontnál. A terápiás kezelés mentálisan is szabadabbá tesz minket, általa felismerhetővé válnak azok a környezeti tényezők, amik bármilyen szinten zavart okoznak. 

(Felhasznált forrás: Thomas Attlee: Cranio-Sacral Integration könyve alapján.)

A cikket írta első évfolyamunk hallgatója Szita Nikoletta

Megosztás:

Keresés a webhelyen