CCST/Blogbejegyzés

Kranioszakrális terápia és fogászat

Az Abident – a holisztikus szemléletnek megfelelően – szívesen ajánlja a kranioszakrális masszázst a fogászati kezeléskor a  feszültségek csökkentésére, fájdalomcsillapításra. Orosz Zsuzsanna kranioszakrális terapeutával arról beszélgettünk, hogyan tudja ez a misztikusnak tűnő gyógymód támogatni a fogorvosi kezeléseket.

A kranioszakrális terápia hallatán sokan kuruzslókra, hókuszpókuszra gondolnak. Az még furcsábbnak tűnhet, ha a terápiát a fogorvos ajánlja kiegészítő kezelésként. Pedig a kranioszakrális kezelések jótékony hatását ma már klinikai vizsgálatok bizonyítják.

“A fogorvosi kezeléstől általában tartunk, félünk. A legtöbb esetben sajnos már csak akkor jutunk el a fogászatra, amikor jelentős fájdalommal küzdünk. A kranioszakrális terápia épp ezeket a félelmeket segít elengedni, miközben a fájdalmat is képes csillapítani” – magyarázza Orosz Zsuzsanna, aki a gyógymód csínját-bínját a világhírű Thomas Attleeangliai központjában sajátította el. “Gyógytornászként és óvónőként dolgoztam Angliában, mielőtt a kranioszakrális terápiával megismerkedtem volna. Ezzel a csodás gyógymóddal második gyermekem születése után találkoztam. Az epidurális érzéstelenítést követő derékfájásomat és kislányom hasfájását hihetetlen gyengédséggel szüntette meg mindössze két kezelés. Annyira lenyűgözött a módszer finomsága és hatékonysága, hogy azonnal el is kezdtem a kranioszakrális terapeuta képzést, és meg sem álltam, amíg el nem végeztem mind a hat képzési szintet. Korábban is érdekeltek a holisztikus gyógymódok, és szívesen segítettem másokon, így nem volt kétségem afelől, hogy ezzel a gyógymóddal kell foglalkoznom. Ma a kezeltjeim között tudhatok újszülött csecsemőt, terhes kismamát, gyermekeket, felnőtteket egyaránt. Bátran mondhatom, hogy bármely korosztály kezelésére alkalmas terápia, melynek igen széles a felhasználási köre.”

Mit jelent a kranioszakrális terápia?

Ahhoz, hogy megértsük a terápia lényegét, menjünk vissza kicsit az időben. A kranioszakrális terápia gyökerei az 1900-as évek elejére vezethetőek vissza, amikor Dr William Sutherland oszteopata kutatásai során felfedezte, hogy a testünkben lévő agyi-gerincvelői folyadéknak, valamint a csontoknak, a szöveteknek és a sejteknek is ritmikus mozgása van. Ez a mozgás egyébként legkönnyebben a babák kutacsánál észrevehető, de az egész testünkön érzékelhető jelenség. A kranioszakrális elnevezés a cranium (koponya) és a sacrum (keresztcsont) funkcionális egységére utal. A rendszer az agyat és a gerincvelőt körülvevő és azt védő kötőszöveti hártyából (dura mater) és az abban képződő és keringő agyi-gerincvelői folyadékból (liquor) áll.  A testben minden ideg kapcsolatban áll a dura materrel. A kranioszakrális ritmust, illetve az agyi-gerincvelői folyadék szabad áramlását akadályozhatják a mindennapokban szerzett ütések, sérülések, balesetek. Ugyanakkor a minket érő sokk, érzelmi és lelki problémák, valamint a stressz is kihatással vannak rá.  

A terapeuta tulajdonképpen gyengéd fogásokkal képes a kranioszakrális ritmust érzékelni és megállapítani az erősségét. Ahol gyengén, vagy egyáltalán nem érzékeli a ritmust, ott általában valamilyen blokk található, és ezt képes oldani. Így segíti visszaállítani a test vitalitását és így járul hozzá az öngyógyító folyamatok megindulásához. “Az emberi koponya leginkább egy összetömörített konténerhez hasonlít, felépítésében és funkcionálisan is szoros összefüggésben lévő részek sokaságából áll. Bármely rész működési zavara befolyásolhatja az egész rendszert. Ezért az integrált, teljes testet figyelembe vévő fogászati kezelésnek fontos része kellene, hogy legyen a kranioszakrális terápia is.”

Fájdalommentes blokkoldás

A fogorvosi kezelések és a fogszabályzás mikroelmozdulásokat okozhatnak a koponyánk csontjain. Ez nem meglepő, hiszen a szájpadlásunk csontjai összekapcsolódnak a koponyánkban központi helyet elfoglaló és az agyalapi mirigyet hordozó ékcsonttal. A fogorvosi kezelések során a rágóízületben  feszültségek keletkezhetnek. A kranioszakrális terápia segítségével a lágyrészekben, kötőszövetben és fogágyban lévő, vagy a csontok elmozdulásával járó blokkok fájdalommentesen feloldhatók, jó esetben egy-két kezeléssel. A nehézfém terhelés kivezetésekor e módszer kimutathatóan serkenti a termelődő liquor keringését, gyorsítva a káros anyagok eltűnését az idegrendszerből.

Mit tapasztalunk a kezelés során?

“A fogászati kezelés előtt arra helyezzük a hangsúlyt, hogy a kranioszakrális terápia segítségével a páciens könnyebben, oldottabb állapotban tudjon reagálni a fogorvos utasításaira. A beavatkozás után pedig a gyógyulás támogatásában  lehet jelentős szerepe, emellett javíthatja az állkapocsizületi problémákat, de a fogszabályozással járó kellemetlenségeket, fájdalmat is enyhítheti. A fogászati kezelések egy részét érdemes lenne összekötni a kranioszakrális terápiával, mivel képes helyreállítani a koponyában kialakult feszültségeket.” – mondja Orosz Zsuzsanna. “Aki egy egyszerű fejmasszázsra gondol csupán, az nagyot téved. A terapeuta – a fogorvosi kezelési terv ismeretében és egy hosszabb anamnézis felvétele után – dönt arról, hogyan tud segíteni a páciensen. A fogászati beavatkozás előtt általában egy ráhangoló kezelést kap a páciens, majd az állapotától függően két-három további kezelésre lehet szükség.”- magyarázza Orosz Zsuzsanna. “Ha valaki még sosem járt ilyen kezelésen, bíztatásul elárulhatjuk, hogy semmilyen előkészületet nem igényel a terápia, a páciens teljes öltözékben, relaxáló környezetben, kényelmesen fekve kapja meg kezelését, amely történhet a fejen, a szájüregben, a gerinc mentén, farokcsont tájékán, vagy a test bármely részén –  a beteg igényeinek megfelelően. A kezelés finom fogásokat foglal magába, apró mozdulatokkal dolgozunk, meleget vagy hideget érezhetnek a pácienseink.” – teszi hozzá Orosz Zsuzsanna.

Megosztás:

Keresés a webhelyen